S&P500 – Voorbereiding op Correctie na Parabolische Stijging

Technische analyse door Marcel van Vliet.

S&P500 – Voorbereiding op Correctie na Parabolische StijgingNa de tweet van Elon Musk met zijn kritiek op de bitcoin, zou ik bijna vandaag weer de crypto munt analyseren. Bijna, want als een beleggingsvehikel zo gemakkelijk door een tweet in beweging gebracht kan worden, heeft het voor mij weinig zin om achter de feiten aan te lopen. Hetzelfde effect zagen we overigens een tijdje geleden ook met de tweets van Donald Trump.

Daarom lijkt het mij wel interessant om in deze analyse aan de hand van de maandgrafiek van de S&P 500 index eens te kijken of de tweets van de voormalige president van de US in het grote plaatje van belang zijn geweest, of dat alleen de horde retail- en korte termijn traders zich er alleen maar door lieten beïnvloedden.

Sinds de uitbraak door het 50 moving average in december 2010, is er op de maandgrafiek maar één rode candle te zien. Dat is de maand candle van maart 2020, de maand waarin de covid-19 pandemie uitbrak.

Maar eerst even terug naar de uitbraak, want in de maanden september en oktober van 2011 werd de uitbraak bevestigd door een last kiss. Deze last kiss bestond uit een bullish engulfing candlestick patroon dat werd voorafgegaan door een bullish pinbar candlestick patroon dat het 50 moving average testte.

Wat ook opvalt is het belang van het 50% retracement niveau en de ronde getallen. Deze werden in de rol als enorme steunzone getest door de ‘corona candle’ van maart 2020.
Vandaag precies tien dagen geleden, op 7 mei, werd het all time high van de index genoteerd op 4238.04 punten.

Voorafgaand aan het all time high laat de grafiek, ook weer vanaf maart 2020, een parabolische stijging zien. De geschiedenis van de technische analyse leert dat degelijke stijgingen meestal een voorbode zijn van een correctie. Maar natuurlijk, omdat technische analyse nu eenmaal geen exacte wetenschap is, is dit nooit met zekerheid te zeggen. Op basis van de historische data wordt slechts de mogelijkheid geopperd.

Van de Fibonacci retracement niveaus is het 38.2% niveau één van de meest voorkomende. Om alvast op een correctie voorbereid te zijn heb ik om deze reden tussen het laagste punt van maart 2020 en het all time high dit niveau als mogelijk steunniveau voor de eventuele correctie toegevoegd. Dat dit niveau ook nog eens wordt versterkt door het ronde getal van 3500 punten, is daarbij op technisch gebied mooi meegenomen.* Meer weten? Ga naar de website van Traders Trefpunt voor meer informatie over De Harde Kern, de cursussen, de boeken en natuurlijk de podcast  van Trader Trefpunt.

error: Kopiëren is geblokkeerd !!