S&P500 - Als de Koers Keldert,
dan Keldert deze ook Hard

Technische analyse door Marcel van Vliet

S&P500 - Als de Koers Keldert, dan Keldert deze ook Hard

Omdat de S&P500 index de leidende index voor zo’n beetje de hele wereld is en ik deze index al jaren gebruik als benchmark voor mijn eigen bias ten opzichte van de Amerikaanse aandelen waarin ik handel, deze keer een een technische analyse over deze index.

Gevoed door de zorgen van beleggers over de oplopende inflatie daalde de koers van de S&P500 index afgelopen week op de weekgrafiek van 4512.94 naar 4247.62 punten.

Toen ook de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, onder traders en beleggers beter bekend als de FED, ook nog eens een duit in het zakje deed, door aan te geven in mei de beleidsrente met 0.5% te verhogen, was het hek van de dam.

Beleggers en ‘Robinhood/Bux gokkers’ dumpten hun Amerikaanse aandelen vrijwel direct. Maar ik ken ook traders die tijdig short posities hebben ingenomen om de week met een leuke winst af te sluiten.

Of er deze nieuwe week sprake van een opleving van de koers zal zijn, of dat deze wellicht na een dead cat bounce* weer verder dalen blijft natuurlijk koffiedik kijken en daar doen serieuze technische analisten niet aan.

Feit is echter wel dat er deze week over het 1e kwartaal van 2022 aardig wat cijfers worden gepresenteerd, 160 om precies te zijn en aanstaande vrijdag volgen ook nog eens de cijfers over de persoonlijke uitgaven en het consumentenvertrouwen in de VS.

Op technisch gebied is er een neerwaarts volume dat al drie weken opeenvolgende boven het 50 daags voortschrijdend gemiddelde (50SMA) van het volume uitkomt

Beleggers die niet gecharmeerd zijn van volatiele markten, kunnen dus wellicht deze week beter een weekje vrijaf nemen en leuk met koningsdag naar de vrijmarkt gaan om daar een koopje te scoren.

Waar in de eerste week van januari door de koers nog een year high werd neergezet, is deze nu hard op de terugweg naar het steunniveau op het ronde getal van 4150 punten. Rondom deze steun wordt het spannend voor de buy & hold beleggers want als de koers hier doorheen breekt, dan ligt de eerstvolgende serieuze steunzone pas tussen de 3400 en 3270 punten. En geloof mij, dat doet pijn, op zijn minst in de portemonnee, als je in een long positie zit.

Traders die handelen op de korte termijn, doen er naar mijn mening verstandig aan om een short positie te overwegen met als eerste doel de steun op 4150 punten en wellicht als tweede doel het eerder genoemde steunniveau van rond de 3400 punten.

 

 

*Een dead cat bounce, ook wel rebound genoemd is een kortstondige opleving van de koers, voordat de markt zijn daling weer hervat.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.