Philips - Is niet alleen de CEO over
zijn houdbaarheidsdatum heen?

Technische analyse door Marcel van Vliet

Philips - Is niet alleen de CEO over zijn houdbaarheidsdatum heen?

Als je een beetje in economie geïnteresseerd bent, dan kan het je gisteren bijna niet ontgaan zijn. De beloning van de Philips-top is massaal verworpen. Bijna 80 procent van de aandeelhouders stemde tegen het beloningsverslag. Maar omdat dit slechts een adviserende stem is, kan Philips-topman Frans van Houten zijn omstreden bonus van 1,8 miljoen euro toch houden.

De Vereniging van Effectenbezitters roerde zich ook met termen als ‘bizar’ en ‘creatief boekhouden’ en meende dat Van Houten, gezien de aanpak van de apneucrisis*, na elf jaar als topman bij Philips over zijn houdbaarheidsdatum heen zou zijn.

Van Houten probeerde nog wel wat goodwill te kweken door in te spelen op het ‘wij beleggers gevoel’ en verklaarde: ‘Ik voel de pijn, ik werk al mijn hele leven bij Philips en heb zelf ook aandelen. Daar houd ik het bij’, die daarbij ook aangaf dat het hem zeer speet dat de levens van patiënten ontregeld waren. Maar omdat de Philips-baas de ophef over zijn bonus eerder bij BNR al ‘enorm overtrokken’ had genoemd, kwam deze poging niet echt goed uit de verf.

Al met al enorm interessant om eens te kijken of de techniek en de ‘price action’ overeenkomen met de analyses en het gevoel van de andere typen beleggers.

Op de weekgrafiek is in één oogopslag zichtbaar dat de koers de steunzone van €27 / €25.90 al twee weken geleden achter zich heeft gelaten. Dit geeft mij weer dat beleggers toen al onrustig werden en hun aandelen van de hand deden.

De toename van het volume tot 34k die verleden week zichtbaar was geeft mij aan dat veel beleggers en met name die op de kortere termijn, het aandeel rond de 25 euro voldoende koopwaardig achtten om deze van de week ervoor op te kopen.

De ‘sell down’ bleek echter hierdoor en door de strubbelingen van gisteren niet te stoppen en vormt nu al een grote rode candle voor deze week op de grafiek. Moet ik er wel bij vertellen dat ik vaak genoeg mee maak dat de koers om wat voor reden dan ook keert. Daarom hamert iedere zichzelf respecterende technisch trader er ook op om pas te traden na de sluit van de candle op het timeframe waarop je handelt.

Sluit ook de candle van deze week als rode candle, dan sluit ik niet uit dat de koers verder doorzakt naar het psychologisch ronde getal van 20 euro, of zelfs naar het steunniveau van €17,50 / €16,45 dat in 2003 is gevormd.

De andere kant van de medaille is dat deze sleutelgebieden ook als kantelpunt kunnen dienen. Bijvoorbeeld als van Houten er de brui aan geeft en een andere stuurman het roer bij Philips over neemt.

 

*

Het omstreden appneu apparaat, de Philips Dreamstation

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.