Het Handelen op kantelpunten

Eindejaarsblog over de meest effectieve en winstgevende handelsmethode

Het Handelen op kantelpunten

Fijne feestdagen en een goed en winstgevend 2021!

Het laatste blog van dit jaar wil ik graag beginnen met alle leden en cursisten van de Traders Trefpunt website en Facebookgroep alvast fijne feestdagen en een goed en winstgevend 2021 toe te wensen.

Voor dit blog heb ik ervoor gekozen om te schrijven over één van de meest simpele, effectieve en winstgevende handelsmethoden uit mijn ‘traders toolbox‘. Het handelen op kantelpunten. Voor de beschrijving ga ik voor het gemak uit een long trade in de richting van een opwaartse trend. Het spreekt voor zich dat voor een short trade alle criteria gewoon moeten worden omgedraaid.

Kantelpunten bestaan uit minimaal drie candles waarvan de middelste het laagst uitsteekt. Zij staan in het trading jargon bekend onder vele namen. Zo kennen wij kantelpunten onder andere ook als omslagpunt, pivot points, het 1,2,3 patroon, of  de A,B,C setup. Eerder dit jaar schreef ik een blog over de Three Bar Candlestick setup die ook een variant is van een kantelpunt.

Uit backtests over de laatste 20 jaar is gebleken dat de beste resultaten worden behaald als een kantelpunt voldoet aan de volgende twee criteria.

  • Het kantelpunt is een pullback van de koers in de heersende trend.
  • De koers ‘kantelt’ bij voorkeur op, of in de nabijheid van een sleutelgebied.
Sleutelgebieden

Wat wordt er verstaan onder sleutelgebieden? Sleutelgebieden, ook wel key levels of hot zones genoemd, zijn onderdeel van de markstructuur en zijn de niveaus waarop redelijkerwijs verwacht kan worden dat er in combinatie met het volume gehandeld zal gaan worden. Zij zijn onlosmakelijk verbonden met confluence, dat overigens uitvoering wordt behandeld in module 4 van het TAZ programma. Het is van belang, dat als er bij trading over confluence wordt gesproken, dat je weet wat er met sleutelgebieden wordt bedoeld. De meest bekende sleutelgebieden zijn:

  • De ‘upper’ en ‘lower’ grenzen van technische indicatoren op de grafiek. (bijvoorbeeld de grenzen van een trendkanaal, het Donchian channel  of de Bollinger Bands)
  • Steun/weerstand lijnen en zones.
  • Ronde getallen, of zogenaamde round numbers. (Dit zijn de punten waarop grote institutionele beleggers zoals verzekeraars, pensioenfondsen en hedge fund managers meestal handelen.)
  • De dynamische steun van je gebruikte moving average of VWAP.
  • Fibonacci retracement niveaus.
  • Het 50% retracement niveau (Dat overigens geen Fibonacci niveau is.)

En verder alle ander prijs-, of koersniveaus waar traders en beleggers de markt in de regel betreden, of verlaten.

Het handelen

Het handelen op kantelpunten is simpel. Wanneer een mogelijke kantelpunt zich op een grafiek onderaan een pullback en bij voorkeur op een sleutelgebied voordoet, dan is het slechts een kwestie van wachten tot het kantelpunt door de eerste candle in de richting van de trend is bevestigd. Een stop (koop) order wordt na het sluiten van de candle iets boven de laatste candle geplaatst en de stop loss order iets onder het kantelpunt en bij voorkeur onder het sleutelgebied. is bevestigd. Het koersdoel bepaalt de trader natuurlijk zelf, al is de backtest uitgevoerd met een risk/reward ratio van 1:2.

De winrate voor deze handelsmethode is ruim 60%. Net als bij het handelen via alle andere methoden, strategieën, prijs- of candlestick patronen, staat of valt het resultaat en winstgevendheid bij het handelen op kantelpunten echter met de mindset van de trader/belegger. Is deze M van de management driehoek (nog) niet op orde, dan zal niet alleen deze methode niet werken, maar alle anderen ook niet.

error: Kopiëren is geblokkeerd !!