Goud – Koopkans ondanks Neerwaarts Trendkanaal?

Technische analyse door Marcel van Vliet.

Goud – Koopkans ondanks Neerwaarts Trendkanaal?Eerlijk gezegd werd ik getriggerd om weer eens naar de edelmetalen te kijken doordat de winnaressen van het televisie spel ‘De Verraders’ hun prijs allebei in elf broden zilver uitgereikt kregen.

Ik ben zeker niet de enige die het neerwaarts trendkanaal op de grafiek van de  Gold Full0621 future van Comex heeft opgemerkt. Want, zo concludeerde de World Gold Council in haar laatste kwartaalrapport over de goudmarkt dat de goudkoers weliswaar wel daalt, maar dat dit logischerwijs de vraag versterkte.

In het kwartaalrapport onderbouwd de WGC de volgende conclusies. Door de lage(re) koers was er in Q1 meer vraag naar gouden munten en baren, of broden goud en was er tegelijkertijd iets minder belangstelling voor de op goud gebaseerde ETF’s. Daarnaast lijkt de markt voor sieraden zich na het historisch slechte (verleden) jaar te herstellen, kochten Centrale banken meer goud, maar werd er wel minder sloopgoud aangeboden zodat de vraag en aanbod redelijk in balans bleef.

Dan het technische plaatje. Op de grafiek is het neerwaarts trendkanaal, waartussen de koers zich vanaf 7 augustus 2020 beweegt, duidelijk zichtbaar. Er zijn twee technische argumenten waarom de koers zich in de richting van het ronde getal van 1800 dollar en wellicht zelfs tot de bovenzijde van het trendkanaal zal kunnen gaan bewegen.

Allereerst is er het Double Bottom prijspatroon op de steun van 1675 dollar dat voor veel traders een indicatie voor een stijgende koers is. Maar het sterkste signaal is de doorbraak van de koers door het niveau van 1750 dollar en ‘De Streep’, die er volgens mijn gelijknamige handelstechniek is gevormd. Deze streep vormt bovendien samen met het 38.2% Fibonacci retracement niveau én het ronde getal van 1750 dollar een Bullish Triangle prijspatroon dat ook voor veel traders, waaronder ikzelf, een opwaartse indicatie voor de koers is.

Het is eigenlijk een beetje jammer dat de weerstand van 1800 dollar een beetje dwars kan gaan liggen, anders zou het zo maar eens kunnen dat de koers het neerwaarts trendkanaal achter zich zal laten. Het positieve is echter dat de institutionele beleggers over het algemeen hun aankopen rondom een rond getal doen. Wellicht verschaft dit voldoende volume om de koers door te drukken.* Ook technische analyse leren? Volg dan de online cursus ‘Technische Analyse De Basis’ van Traders Trefpunt. (en het goede nieuws is dat deze je alleen een kop koffie kost!)

error: Kopiëren is geblokkeerd !!