EUR/USD - Zwakkere Dollar door
Afnemende Inflatie Bevestigd op Grafiek

Technische analyse door Marcel van Vliet

EUR/USD - Zwakkere Dollar door Afnemende Inflatie Bevestigd op Grafiek

Afgelopen week werd duidelijk dat de inflatie in de VS verder afkoelt. Toch is er een serieus risico dat de inflatie in de tweede helft van het jaar weer op gaat lopen.

Althans dat is de verwachting van valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst in een vooruitblik op de komende week.

Derks baseert zijn verwachting in het artikel via ABM Financial News onder andere op de eerste beleidsbeslissing van het jaar op 1 februari door de Fed en de lagere energieprijzen die momenteel voor een gedeelte de daling van de inflatie verklaren. (Bron: ABM Financial News)

Omdat ik rondom de start van het cijferseizoen de aandelenmarkt vanwege vaak onverwachte scherpe koersbewegingen meestal een beetje links laat liggen, zijn dergelijke artikelen juist dan voor mij de moeite waard om langs de technische lat te leggen.

De daggrafiek van het EUR/USD paar geeft mij al direct een paar duidelijke hints die de zwakkere dollar bevestigen.

EURUSD munt

Als eerste is er voor trend followers het welbekende ‘golden cross’ op donderdag 29 december (cirkel). Voor degenen die dit niet kennen, dit is het moment dat het 50 moving average het 200 moving average opwaarts kruist. Andersom wordt dit verschijnsel overigens ‘death cross’ genoemd.

Dan is er de opwaartse trend die zich op de klassieke manier kenmerkt door meerdere higher highs en higher lows, die dinsdag 27 september is ingezet. En die bovendien verleden week donderdag ook nog eens de weerstand gevormd door het belangrijke ronde getal van 1.08000 doorbrak.

De volgende horde van technische betekenis die de koers gaat tegenkomen is de weerstand op het ronde getal van 1.12000.

Natuurlijk weet iedereen die mijn analyses regelmatig leest dat het bereiken van de weerstand nooit in een rechte lijn zal gebeuren en retests tot aan het 50 moving average of eventuele Fibonacci retracement niveaus die nog kunnen ontstaan niet zijn uit te sluiten.

Om dit te ondervangen is het juist plaatsen van een stop loss order hier vaak het antwoord op.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.