Dow Jones - Krijgen Biden en Bostic
de koers omhoog gepraat?

Technische analyse door Marcel van Vliet

Dow Jones - Krijgen Biden en Bostic de koers omhoog gepraat?

We kennen allemaal nog wel de gevolgen van de Tweets van Donald Trump voor de economie en met name de aandelenmarkt. Wellicht probeert Joe Biden dit kunstje ook door aan te kondigen dat hij wellicht diverse importheffingen die door Trump werden opgelegd aan China, zal opheffen.

De markten reagerende afgelopen vrijdag positief op de uitspraken van Biden. Deze poging om de inflatie onder controle te krijgen is duidelijk zichtbaar op de daggrafiek van de Dow Jones Industrial Average index door een bullish pin bar candlestick patroon dat zich na het sluiten van de handelsdag heeft gevormd.

De Dow Jones Industrial Average is overigens de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten en is gecreëerd door de redacteuren van de Wall Street Journal en de oprichter van Dow Jones & Company, Charles Dow. De index staat ook bekend als de Dow Jones, de Dow 30 of simpelweg de Dow. (Bron:Wikipedia)

New York Stock Exchange
New York Stock Exchange

Bij zaken die de markt op macro-economisch gebied kunnen gaan bewegen, kijk ik liever naar de weekgrafiek van de indices. Dit om de simpele reden dat de bewegingen vaak kortstondig zijn en in de loop van de handelsweek weer worden rechtgetrokken. Het pin bar candlestick patroon op de daggrafiek is hier een goed voorbeeld van.

Het eerste dat aan de weekgrafiek opvalt is de sterke steunzone waar de koers voorlopig nog op af gaat. Deze steunzone wordt gevormd door de ronde getallen van 30000 en 29000 én het 38.2% Fibonacci retracement niveau dat is uitgezet over de laag van week 13 van 2020 en de hoog van week 01 van dit jaar.

Of de peptalk van Joe Biden en de speech van de President and Chief Executive Officer van de Fed, Raphael Bostic, vanmiddag om 18.00 uur het tij kunnen keren, is vanuit technisch oogpunt nog maar de vraag. Maar ik heb wel gekkere dingen gezien de laatste jaren.

Het meest voor de hand liggende scenario op technisch gebied is dat de koers eerst de steunzone test en misschien zelfs wel meerdere keren, voordat de koers weer omhoog gaat. Maar voor de tegenhangers van de technische analyse, dit is absoluut geen wetmatigheid.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.