De Candlestick grafieken van Steve Nison

Blog over candlestick grafieken

De Candlestick grafieken van Steve Nison

Traders en technische analisten van nu kunnen zich het bijna niet voorstellen dat de Candlestick grafiek die wij dagelijks gebruiken pas sinds de negentiger jaren worden gebruikt. Pas na ongeveer twee jaar, nadat in 1991 het boek Japanese Candlestick Charting Techniques van Steve Nison, begonnen brokers en andere aanbieders van financiële producten de candlestick grafiek als grafieksoort via hun handelsplatform aan te bieden. Tot die tijd werd er door de commodity traders slechts gebruik gemaakt van de zogenaamde bar charts en simpele lijngrafieken. Het aantal retail traders was in die tijd op één hand te tellen om de simpele reden dat het bezit van een personal computer pas rond die tijd voor het grote publiek doorbrak.

Toch bestond de candlestick grafiek al veel langer. Deze zou volgens de overlevering in de 18e eeuw zijn ontwikkeld door Munehisa Homma, een Japanse rijsthandelaar uit Sakata. Echter, in zijn boek Beyond Candlesticks: New Japanese Charting Techniques Revealed uit 1994, zegt Nison: “Op basis van mijn onderzoek is het onwaarschijnlijk dat Homma candlestick grafieken gebruikte. Later, tijdens het bespreken van de evolutie van de candlestick grafieken, zou blijken dat het waarschijnlijker was dat deze werden ontwikkeld in het vroege deel van de Meiji-periode in Japan, eind 1800.”

Nison mag door zijn introductie van de candlestick grafieken in het Westen gezien worden als een autoriteit op dit gebied. Zijn twee internationale bestsellers, Japanese Candlestick Charting Techniques en Beyond Candlesticks, zijn niet voor niets vertaald in elf talen. Nison was één van de eersten die de titel Chartered Marked Technician (CMT) ontving van de Market Technicians Association (MTA) en werd genomineerd voor de ‘Best of the Best‘ van de MTA voor marktanalyse.

Daarnaast is hij een veel gevraagd spreker waaronder, op verzoek, de Wereldbank en de Federal Reserve en is hij gastdocent aan vier universiteiten. Zijn publicaties zijn verschenen in toonaangevende financiële bladen zoals The Wall Street Journal, Barron s, Institutional Investor en Euroweek.

Tegenwoordig beheert Nison de website candlechartsacademy.com voor kennisoverdracht en bestaat zijn klantenkring uit onder andere Fidelity, J.P. Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley en verschillende NYSE en NASDAQ market makers, hedge funds en money managers.

Candlestick grafieken worden vooral gebruikt bij trading en beleggen door middel van technische analyse. Vaak in combinatie met technische indicatoren en/of  andere analytische hulpmiddelen zoals Fibonacci-analyse. Ook zijn er veel traders die handelen op de ‘kale’ candlestick grafiek. Dit worden Price Action traders genoemd.

Marcel van Vliet

Ik houd mij hoofdzakelijk bezig met het traden en probeer mijzelf iedere dag een klein beetje te verbeteren. Ik leer je graag hoe ook jij kan traden.

Marcel van Vliet

Ik houd mij hoofdzakelijk bezig met het traden en probeer mijzelf iedere dag een klein beetje te verbeteren. Ik help je graag met hoe jij ook consistent en winstgevend kan handelen op de financiële markten.

Waar kan ik je mee helpen?

Heb je vragen over Traders Trefpunt, de Inner Circle, het TAZ programma of mijn boeken? Ik help je graag.

Traders Trefpunt

Traders Trefpunt is een initiatief van Marcel van Vliet dat is voortgekomen uit de behoefte om in contact te komen met andere traders en (actieve) beleggers om elkaar te versterken en gezamenlijk een hechte gemeenschap te vormen die elkaar met raad en daad bijstaat.

[email protected]

Chat met mij

Lid worden en leden

Social media

Nieuwsbrief 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het eBook ‘Het Pinbar Project‘ GRATIS!.

Copyright ©2019
Traders Trefpunt.
Cookies
Privacybeleid
Disclaimer

Copyright ©2019 Traders Trefpunt. Cookies | Privacybeleid | Disclaimer

error: Kopiëren is geblokkeerd !!