DAX 30 - Koers Ondanks dalende
Fabrieksorders toch op Weg Omhoog?

Technische analyse door Marcel van Vliet

DAX 30 - Koers Ondanks dalende Fabrieksorders toch op Weg Omhoog?

Op verzoek vandaag eens een technische analyse op basis van de TLS strategie zoals ik deze afgelopen vrijdag tijdens een informele beleggersbijeenkomst in Delft heb toegelicht.
De onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders, die vanmorgen door het Statistisches Bundesamt, ofwel Destatis, werden gepresenteerd, waren daar een goede aanleiding voor.

De orders daalden in april, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 2,7 procent op maandbasis, terwijl de prognose van economen echter op een stijging van 0,5 procent lag. (Bron: ABM Financial News) Een flinke economische tegenvaller dus. De verwachting van de economen is vanuit technische oogpunt wel te begrijpen wanneer de daggrafiek erbij wordt gepakt.

Gebouw Statistisches Bundesamt (Destatis) in Wiesbaden.
Gebouw Statistisches Bundesamt (Destatis) in Wiesbaden.

Op de Heikin-Ashi daggrafiek zijn allereerst de primaire steun- en weerstand zones, respectievelijk in groen en rood weergegeven. Daarnaast springt ook het ronde getal van 15000 punten direct in het oog. De koers bevindt zich boven het 50 moving average wat voor de daggrafiek impliceert dat de bias opwaarts is. Dit is dan voor mij ook de verklaring voor de verwachting van de economen van Destatis.

De eerste serieuze barrière die de koers tegen gaat komen is het 61.8% Fibonacci retracement niveau dat is uitgezet over de hoog van 5 januari en de laag van 7 maart. Kortere termijn traders, die de index op een intraday timeframe opwaarts handelen doen er dus vanuit technisch oogpunt verstandig aan om hun koersdoelen iets onder dit Fibonacci niveau te plaatsen.

Dan volgt het ronde getal van 15000 punten. Zoals afgelopen vrijdag in Delft toegelicht, zijn dergelijk niveaus de niveaus waarop grote institutionele beleggers zoals hedgefunds en pensioenfondsen plegen te handelen en er daardoor vaak volume wordt gegenereerd om de koers te stuwen. Of dit nu op- of neerwaarts is.

Beleggers met een langere beleggingshorizon zou ik vanuit technisch oogpunt aanraden om te wachten tot de koers de twee genoemde sleutelgebieden is gepasseerd om vanuit hun discipline zich te richten op de primaire weerstand zone.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.