Coca-Cola company - Is de
Opwaartse Trend ten einde?

Technische analyse door Marcel van Vliet

Coca-Cola company - Is de Opwaartse Trend ten einde?

Bij Coca-Cola denk je tegenwoordig niet alleen maar aan Coca-Cola en de varianten als Light, Zero en Signature mixers, maar de frisdrankproducent produceert daarnaast ook tal van andere merken om zo de hele frisdrankmarkt af te kunnen dekken. Daarnaast is Coca-Cola ook één van de favoriete aandelen van Warren Buffet en Charlie Munger én is het aandeel te vinden in de Top 25 van Amerikaanse aandelen op basis van marktkapitalisatie. Reden genoeg dus om eens te kijken of de ‘fundamentals’ een beetje overeenkomen met de techniek.

Voordat ik de grafiek open check ik altijd even snel hoe het aandeel er op het moment voor staat op Finviz. Hier noteert het aandeel een Relatief volume van 1.17. Dat wil zeggen dat volume 1.17 keer zo groot is als het gemiddeld volume over de laatste drie maanden. De Bèta (β) is 0.61. Dit betekent dat het aandeel het over de afgelopen periode 0.61 procent beter heeft gedaan dan de S&P 500 index.

Naar het huidige volume hoef ik bij aandelen uit de Top 25 nooit te kijken, dit is altijd hoog genoeg om mijn aandelen eventueel snel kwijt te kunnen.

Op de daggrafiek vertoont het aandeel sinds december vorig jaar een stijgende lijn, een uptrend dus. Tussentijds is de koers wel terug gekomen tot 57 dollar, dat voor een steunzone tussen de 57 en 58 dollar heeft gezorgd. Met de blauwe candle van 14 maart heeft de opwaartse trend zich hersteld totdat op 25 april de top én het year high werd gevormd. Hierna ging het snel en heeft de koers binnen zes dagen het 38.2% Fibonacci retracement niveau bereikt.

In de regel zijn de dalingen op een grafiek heviger dan de stijgingen van de koers, dus dit is niet direct een reden voor zorgen. Het feit dat de koers rondom het eerder genoemde retracement niveau blijft hangen versterkt het idee dat de opwaartse trend nog niet ten einde is. Pas als het 61.8% Fibonacci retracement niveau door de koers is gepasseerd is daar, volgens de technische analyse, sprake van.

Voor nu zou ik zeggen, veel cola bestellen op het terras en wachten tot de opwaartse trend zich hersteld. Doet deze dat niet, dan heb je in ieder geval een lekker drankje gehad.

Coca-Cola flesjes

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.