Brent crude oil - Wat Zal het Jaar
van het Konijn Brengen?

Technische analyse door Marcel van Vliet

Brent crude oil - Wat Zal het Jaar van het Konijn Brengen?

Het nieuwe jaar volgens de Chinese jaartelling was het afgelopen weekend flink in het nieuws.

Door de versoepelde Corona maatregelen kwam er in China een stroom van 5.6 miljoen mensen op gang die voor het eerst in twee jaar met hun familie de jaarwisseling konden doorbrengen.

Minder prettig nieuws was dat een 72 jarige Amerikaanse man op een feest voor Chinees Nieuwjaar in Monterey Park, bij Los Angeles, tien mensen doodschoot. De man werd gisteren na een klopjacht dood aangetroffen in een busje.

Al met al, het jaar van het konijn is niet onopgemerkt begonnen.

De versoepelde Corona maatregelen in China zijn ook de reden dat veel analisten op termijn een hogere olieprijs verwachten. Door het weer op gang komen van de Chinese economie zal de vraag naar olie weer toenemen en hoe hoger de vraag, hoe duurder het aanbod.

Hoewel de light sweet crudes als Brent crude oil en West Texas Intermediate (WTI) niet de oliesoorten zijn met de hoogste productie, vormen deze twee wel de belangrijkste benchmarks voor de handel in olie futures.

Brent crude oil

Vanochtend hou ik de grafiek van de Brent crude oil future eens tegen het licht.

Op de grafiek zijn zowel een trading range tussen de ronde getallen van 77 en 100 dollar, als een neerwaarts trendkanaal zichtbaar.

Door de koersbewegingen binnen de trading range en het trendkanaal biedt deze markt momenteel meer kansen voor swing traders dan voor trend followers.

De koers bevindt zich ruim onder het 200 moving average dat een neerwaartse bias voor de laatstgenoemden indiceert.

Aan de andere kant komt het volume regelmatig boven het 20 daags gemiddelde van het gemiddelde.

Het 20 daags gemiddelde over het volume staat overigens voor het gemiddelde van een handelsmaand. Dit verteld mij dat de koers wel eens omhoog kan gaan.

De eerste weerstand die de koers tegenkomt is de dynamische weerstand door het 200 moving average waarna de bovengrens van het trendkanaal en het ronde getal van 100 dollar volgen.

Pas wanneer deze laatste hindernis door de koers is genomen, dan kan men weer met goed fatsoen van een uptrend spreken.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.