Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Gastblog over de belasting aangifte

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Dit  artikel is voor het eerst verschenen op de website van dejongebelegger. Dejongebelegger, die om privé redenen liever zijn naam niet genoemd ziet worden, heeft toestemming gegeven om het artikel op deze website, ook weer vanwege privé redenen, in iets aangepaste vorm als gastblog te plaatsen. Midden in de periode van de aangiften, kan de uitleg in dit artikel van grote waarde zijn. 
Vanaf 1 maart kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral voor nieuwe beleggers. Met behulp van dit artikel kom jij hierachter en ga ik je helpen met een paar tips en feiten, zodat jij goed je belastingaangifte kan doen en naderhand hopelijk ook wat wijzer bent geworden.

Misschien is het je al opgevallen dat dit momenteel niet mogelijk is vanwege een storing bij de belastingdienst. Hoe dan ook, het is weer tijd voor de belastingaangifte.

Je kan dit artikel ook opslaan in je favorieten, om hem erbij te kunnen pakken wanneer jij jouw belastingaangifte gaat doen!

Waarom belastingaangifte doen? Het kan zijn dat jij over je beleggingen belasting moet betalen. Hiernaast kan het ook zo zijn dat jij een gedeelte van je betaalde dividendbelasting terug krijgt!

Omdat de belastingaangifte kan worden gedaan over het jaar 2020, behandel ik alleen de regels en bedragen omtrent belastingaangifte en beleggen voor het jaar 2020, dit verandert namelijk elk jaar. Verder ga ik in dit artikel alleen in op de relevante belastingaangifte voor beleggen, namelijk box 3: inkomen uit sparen en beleggen.

Inkomen uit sparen en beleggen
Voordat we de belastingaangifte en beleggen behandelen, wat meer informatie. In box 3 worden je inkomsten uit sparen en beleggen belast. De heffing van de belasting in box 3 wordt als volgt berekend: (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel, het belastbaar vermogen in box 3.

Om te beginnen: wat valt er onder vermogen? Onder je vermogen vallen je bezittingen, uit zowel sparen als beleggen min je schulden. Vermogen kan op verschillende manieren worden opgebouwd. De meest voorkomende manier hiervan, is het opbouwen van vermogen door middel van loon uit arbeid.

Hiernaast kan je nog vermogen opbouwen door middel van huurinkomsten, dit wordt ook wel vermogen uit grond genoemd, de vergoeding die je hiervoor krijgt, word ook wel huur of pacht genoemd. Tevens kan het zijn dat jij bijvoorbeeld vermogen hebt verkregen uit schenkingen en/of erfenissen, dit valt dan ook onder je vermogen.

Wat jij en ik proberen te doen met beleggen, is vermogen opbouwen door middel van rendement te behalen op je beleggingen. Nu je de basis weet van vermogen, kunnen we door met de belastingaangifte en beleggen.

Belastingaangifte en beleggen
De belastingaangifte en beleggen: om de belastingaangifte in te vullen heb je een aantal dingen nodig. Als eerste heb je je inloggegevens voor DigiD nodig en de jaaroverzichten van de partijen/ brokers waar je belegt. Soms kan het zo zijn dat je van een broker of (crypto)platform geen jaaroverzicht krijgt. Dit betekent in deze gevallen, dat je zelf moet achterhalen wat de waarde van jouw beleggingen waren op 1 januari 2020. Vaak is dit makkelijk terug te vinden in je online omgeving of in de app van de broker of het platform.

De belastingdienst probeert het je echter wat makkelijker te maken, door in de meeste gevallen de meeste gegevens al goed in te vullen op je belastingaangifte. Deze hoef je dan enkel nog te controleren aan de hand van je jaaropgave(s).

Wat er vaak al staat ingevuld is bijvoorbeeld de waarde van je beleggingen. Maar dit is dus niet altijd zo, het kan ook zijn dat sommige brokers dit niet automatisch voor je invullen. Dit komt vooral voor bij commissie vrije brokers.

Let op! Als er niets staat ingevuld betekent niet dat je dit niet zelf moet aanvullen. Je bent als Nederlands staatsburger verplicht om je belastingaangifte naar waarheid in te vullen. Gegevens achterhouden voor de belastingdienst is niet verstandig en kan leiden tot naheffingen of zelfs een boete, dit zou ik dus ten alle tijden afraden.

Moet ik belasting betalen?
Over naar de hamvraag, moet ik belasting betalen? In Nederland betaal je belasting over je vermogen. Onder dit vermogen vallen, zoals je nu weet, je beleggingen, spaargeld en contant geld. Het maakt verder niet zoveel uit waar je jouw vermogen hebt belegt, of dit op de beurs is of in cryptovaluta, dit telt namelijk allemaal mee als jouw vermogen.

Afhankelijk van hoeveel vermogen jij in 2020 had, betaal jij hier een belastingtarief over. Je betaalt in Nederland geen belasting over je werkelijk behaalde rendement, maar je betaalt een zogenoemd forfaitair rendement.

Een forfaitair rendement is niet het daadwerkelijke behaalde rendement, maar een ‘gedifferentieerd’ rendement. Dit houdt in dat het forfaitair rendement oploopt, naarmate iemand meer vermogen heeft. Vermogende personen betalen dus meer over hun vermogen dan iemand met bijvoorbeeld €50.000,- aan vermogen.

Heffingsvrij vermogen en de vermogensgrondslag
In Nederland wordt gewerkt met een heffingsvrij vermogen. Val jij in 2020 onder de drempel van €30.846,- aan vermogen, dan betaal jij geen belasting over je vermogen. Heb jij een fiscaal partner, dan wordt dit zelfs verdubbeld.

Hiernaast kan het ook nog zijn dat je groene beleggingen had. Hiervoor wordt een hogere vrijstelling gehanteerd, namelijk: €59.477,- per persoon, of zelfs het dubbele als je een fiscaal partner hebt. Deze vrijstelling staat trouwens los van het normale heffingsvrij vermogen.

Jammer genoeg zijn er in Nederland maar weinig beleggingsfondsen die als groen zijn aangemerkt en vaak leveren deze maar een laag rendement op. Op mijn website kun je meer lezen over groene beleggingen en welke fondsen daar wel onder vallen.

Mocht je schulden hebben, dan worden deze eventueel afgetrokken van je vermogen. Er is echter wel een ‘drempel’ voor schulden. Dit betekent dat als je schulden in 2020 minder waard zijn dan €3100,- je deze niet mag aftrekken van je vermogen. Met een fiscaal partner, wordt ook de schuldendrempel verdubbeld, wat komt op €6200,-.

Om het allemaal samen te vatten: je hebt je vermogen (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen (€30.846 per belastingplichtige) dit is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel het belastbaar box 3-vermogen. Dit kun je maal het forfaitair rendement doen en vervolgens maal 30% belastingheffing, wat je dan overhoudt is het bedrag aan belasting wat je bent verschuldigd.

Wat voor jou fijn is om te weten, dit hoef je niet zelf uit te rekenen maar dit doet de belasting voor jou. Belastingaangifte en beleggen is dus helemaal niet zo lastig. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is de juiste bedragen invullen. Mocht je toch de percentages willen weten, dan vind je op de website van de Belastingdienst het overzicht.

Let vooral belangrijk om op de kolommen ‘Uw (deel van de) grondslag sparen en beleggen’ en naar het ‘Percentage gemiddeld rendement’ de twee kolommen daar tussen zijn om de opbouw van de laatste kolom te verklaren.

Dividend
Als laatste heb je in Nederland ook nog belasting op dividend. Deze kun je vaak terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. In Nederland heb je namelijk 15% dividendbelasting, terwijl dit in de VS 30% is. Het kan dus zijn dat er teveel dividendbelasting is ingehouden.

Dit is soms al vooraf voor je ingehouden door je broker, maar niet altijd. Het kan ook zijn dat dit al voor je is ingevuld. Het is dus belangrijk om te controleren hoeveel dividend je hebt ontvangen (en of hier al belasting over is betaald) en dit eventueel aan te passen.

Mocht je er na dit artikel toch niet uit komen? De belastingdienst heeft een Belastingtelefoon, waarbij er medewerkers zijn die je eventueel kunnen helpen, kijk hiervoor ook op website van de belastingdienst.

Heb je veel vermogen of vind je belastingaangifte doen lastig of niet leuk, dan kan je natuurlijk ook altijd een adviseur inschakelen. Dit was mijn artikel over de belastingaangifte en beleggen, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en er wat van hebt geleerd.

Zo niet, dan zie ik je weer in maart 2022, bij het artikel belastingaangifte en beleggen voor 2021, met dat jaar nieuwe bedragen voor het heffingsvrije vermogen en de schuldendrempel. Alvast een hint: het heffingsvrije vermogen gaat in 2021 naar €50.000,- per belastingplichtige (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt).

Je hebt trouwens nog tot 1 mei om je belastingaangifte te doen, dus geen haast! En wist je dat je naast de heffingskorting en hogere vrijstelling, ook met belastingvoordelen kan pensioensparen of pensioenbeleggen. Meer lezen over hoe dit werkt kan in mijn vorige blogpost op mijn website Pensioensparen met belastingvoordelen.

error: Kopiëren is geblokkeerd !!