ASML - Omzetverwachting
Duwt Koers uit Trendkanaal

Technische analyse door Marcel van Vliet

ASML - Omzetverwachting Duwt Koers uit Trendkanaal

Eigenlijk waren de kwartaalcijfers over het derde kwartaal van 2022, die woensdag 19 oktober werden gepresenteerd al een reden voor de koers om die dag met een gap te openen.

Maar de naar boven bijgestelde groeidoelen voor 2025 en 2030 en een aandeleninkoopprogramma aan van 12 miljard euro, die verleden week donderdag via een persbericht bij de Amerikaanse toezichthouder SEC werden ingediend, zouden wel eens voor een ommekeer van de neerwaartse trend kunnen gaan zorgen.

In 2025 wil ASML een omzet genereren van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent. En in 2030 moet dit oplopen naar 44 tot 60 miljard euro met een marge van 56 tot 60 procent.

Eerder rekende ASML voor 2025 op een omzet van 24 tot 30 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent.

Het inkoopprogramma voor 12 miljard van eigen aandelen start direct en eindigt uiterlijk op 31 december 2025. (Bron: ABM Financial News)

Logo ASML
Olievelden in California

Waar de grafiek op 5 juli nog een false break aan de onderzijde uit het neerwaarts trendkanaal toonde, was het afgelopen donderdag dus de beurt aan de bovenzijde.

En niet zo zuinig ook.

Het aandeel opende op €488,20 en sloot bijna 56 euro hoger op €544,20 en brak hiermee niet alleen uit het trendkanaal, maar doorkruiste ook het voor Trend Followers en Buy & Hold beleggers belangrijke 200 moving average én het ronde getal van 500 euro.

In de regel corrigeert de koers zich na een dergelijke explosieve stijging. Mijn verwachting is dan ook dat deze de ‘hot zone’ van confluence, die wordt gevormd door de bovenste lijn van het trendkanaal, het ronde getal van 500 euro én het 200 moving average, nog eerst met een ‘last kiss’ zal gaan testen, voordat de koers wellicht hoger gelegen gebieden gaat bezoeken.

Het gemiddelde koersdoel van de analisten van MarketScreener ligt afgerond op 654 euro. Dit bevestigt dat ook zij nog een stijgende koers verwachten.

De enige serieuze weerstand op de weg naar boven is die van het ronde getal van 600 euro, maar van de getekende hot zone is dit altijd nog een potentieel van 85 euro.

Je zal maar een plukje van honderd aandelen in je bezit hebben.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.