AEX 25 - Waarom de 700
puntengrens zo belangrijk is.

Technische analyse door Marcel van Vliet

AEX 25 - Waarom de 700 puntengrens zo belangrijk is.

Tijdens de nationale bunkerdag van afgelopen zaterdag moest ik ruim 20 minuten wachten op een kopje koffie met een stuk cheesecake omdat er slechts één dame het overvolle terras liep te bedienen.

Vanochtend meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de vertrouwensindex in een maand daalde van 10.8 naar 9.9 in mei. (Bron: ABM Financial News) Omdat het spel van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en de beurs nagenoeg op dezelfde manier werken, is het dan ook niet zo gek dat het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in de industrie in mei is gedaald. Ik hoef alleen maar even te refereren aan mijn terrasbezoek en de beelden van Schiphol plus de vele personeelsadvertenties op de voorgevels in de winkelstraten om de onbalans aan te tonen.

Maar zijn deze signalen van invloed op mijn graadmeter (benchmark) voor de Nederlandse economie de AEX?

Drukte luchthaven Schiphol
Drukte luchthaven Schiphol

Dat de koers zich nog in een downtrend bevindt maken de neerwaartse trend lijn en het dalende 50 Moving Average in één oogopslag duidelijk. Echter afgelopen week sloot de index, onder meer door een afnemende vrees voor de hoge inflatie weer boven de 700 punten. Reden voor de analisten om op basis van de futures een hogere opening voor vandaag te ‘voorspellen’.

Mijn argument dat de verwachte stijging echter van korte duur zal zijn is gebaseerd op de technische gegevens van de trendlijn, het moving average én het feit dat de trendlijn met het ronde getal van 700 punten een zogenaamd descending triangle prijspatroon vormen. Het karakter van dit aflopend driehoekpatroon is dat de koers zich meestal in de richting van de heersende trend voortzet, een continuation price pattern wordt dit in de technische analyse genoemd.

En er is nog een technische reden om een verdere daling aannemelijk te maken, al moet ik toegeven dat deze niet zo sterk is als de vorige. Dat is het symmetrical triangle price pattern, ofwel het symmetrische driehoek patroon dat vanaf 12 mei door de stijgende lijn met de dalende trend lijn wordt gevormd. Het karakter van dit patroon is een uitbraak patroon en dat kan natuurlijk twee kanten op.

Door het feit dat er vanuit technisch oogpunt, na het risico van een eventuele false break-out, meer redenen om een daling dan een stijging aan te nemen zijn, zou ik zeker op dit moment niet meegaan in de euforie van de stijgende koers en even een tijdje afwachten of de sluit boven de 700 punten een blijvertje is.

TIP: Luister naar de Traders Trefpunt Podcast via de Traders Trefpunt website of via je favoriete mediaspeler.